Indkøring

Forløb om indkøring og fastholdelse af medarbejder efter en længere stresssygemelding

Når en medarbejder vender tilbage til arbejdet efter en stresssygemelding, kan det være nødvendigt at tage særlige hensyn. Dette kan indebære justerede arbejdsopgaver og arbejdstider for at skabe de rette rammer, som støtter en god tilbagevenden til jobbet. Mange medarbejdere føler et pres for at præstere på samme niveau som deres kollegaer, uden at tage hensyn til deres egen formåen. Følelser af skyld, skam og dårlig samvittighed over for kollegaerne, som ofte har måtte løbe hurtigere i deres fravær, kan forstærke denne følelse.

Et af de mest markante symptomer på stress er et kraftigt nedsat ressourceniveau. Det er vigtigt, at medarbejderen kun bruger de ressourcer, de aktuelt har til rådighed. Når dette lykkes, vil de fleste gradvist opleve bedring. Hvis de derimod overbelaster sig selv, risikerer de en forværring af deres tilstand, som kan have fatale konsekvenser for den stressramte i form af svækket selvværd, selvtillid, motivation og troen på at lykkedes.

Sådan hjælper I en kollega tilbage på job efter stress og fastholder dem

Det kan tage tid at komme tilbage i fuld arbejdsrytme, og i den periode bør virksomheden udvise særlige hensyn. Det er der flere måder at man kan gøre på. 

Gennem samtaler med medarbejderen og lederen finder vi ud af løbende, hvor medarbejderens ressourcer ligger, hvor meget de er i stand til at arbejde og hvilke arbejdsopgaver der passer til deres stressniveau i den givende periode. Vi taler om muligheder for evt. at ændre arbejdstiden, nedsat arbejdstid, ændring af arbejdsopgaver eller finde de muligheder, der er for at omplacere medarbejderen for en kortere eller længere periode.

Forløbsindhold

Indhold

  • Kortlægning af medarbejderens ressourcer.
  • Kortlægning over mulige stressårsager og hvor medarbejderens undvigelsesadfærd aktiveres.
  • Gennemgang af medarbejderens kompetencer, krav og ressourcer.
  • Sparring og forventningsafstemning mellem medarbejder og leder omkring fremtidig arbejdsvaner og arbejdsfunktion.
  • Løbende opfølgning med medarbejder og leder under indkøringsperioden.

Målgruppe

Dette forløb er for medarbejder og leder, der har brug for støtte til at opnå en god indkøringsperiode for den stressramte. Hvor faktuel kommunikation er i højsæde, og hvor alle parter kan handle, planlægge og prioritere ud fra de eksisterende rammer.  

Hvorfor hjælp til indkøring af medarbejder efter en stresssygemelding?

At tilbyde hjælp til indkøring af medarbejdere, der vender tilbage efter et stressforløb, kan være en stor fordel for både medarbejder og virksomhed. Her er nogle af de vigtigste fordele ved at støtte medarbejdere gennem en indkøringsproces:

 

  • Øget trivsel og velvære: Med tilpassede arbejdsopgaver og fleksible arbejdstider får medarbejderen mulighed for at vende tilbage i et tempo, der tager hensyn til deres helbred. Det reducerer stress og fremmer en bedre balance mellem arbejde og helbred.
  • Højere produktivitet: Ved at give medarbejderen en realistisk og tilpasset opstartsplan, undgår man overbelastning, og medarbejderen kan arbejde mere effektivt inden for deres formåen.
  • Fastholdelse af værdifulde medarbejdere: Virksomheder, der støtter medarbejdere under deres tilbagevenden, viser omsorg og forståelse, hvilket styrker loyaliteten. Det reducerer risikoen for, at medarbejderen søger nye muligheder.
  • Styrket arbejdsmiljø: Åben kommunikation om medarbejderens behov bidrager til et mere empatisk og inkluderende arbejdsmiljø, hvor kolleger føler sig trygge ved at støtte hinanden.